Wij maken uw droomkeuken werkelijkheid!

Trends op het gebied van inductie

Nog steeds is koken op gas het goedkoopst. Gas lijkt echter op te raken, terwijl een inductiekookplaat op wat energie na geen natuurlijke bronnen gebruikt. Ook is de prijs van inductiekookplaten in de loop der jaren flink gezakt. Daarom wordt koken op inductie steeds populairder. De volgende technologische trends spelen ook een belangrijke rol.

Koken zonder gas, is dat wel lekker?
Niet op gas koken betekende lange tijd: op elektrische kookplaatjes. In Franse vakantiehuisjes met trage, dikke platen die er uren over deden om op temperatuur te komen en daarna weer uren om van die temperatuur af te komen, zal menigeen zich afgevraagd hebben hoe de Franse keuken ooit tot bloei is kunnen geraken. Of die Fransen dan helemaal niet kenden wat we in Nederland hadden: gewoon gas.
Gas heeft zoveel meer voordelen: snel warm, snel koud, duidelijk zichtbaar – en voor wie iets heel heet wil hebben zijn er grote of lange gaspitten. Ideaal. Hoe meer pitten, hoe meer vreugd.
Chefkoks zijn interessant genoeg niet per se van die pittenkoningen. In hun keukens tref je nogal eens een heel grote hete plaat aan waar ze de pannen overheen schuiven: in het midden wordt gebakken en naarmate er meer suddering vereist is, gaat de pan verder naar de rand. De chefs lijken met dat systeem prima uit de voeten te kunnen.
Misschien is gas dus toch niet alleen zaligmakend. De inductiekookplaat heeft veel van de nadelen van elektrisch koken uit de wereld geholpen. Ook met inductie kan de warmte snel en makkelijk geregeld worden (al zie je geen vuur branden). De vlam slaat niet meer in de pan. De hitte komt niet meer voor een groot deel in de lucht terecht. Het fornuis is makkelijk schoon te houden. De biefstuk wordt gewoon bruin, de crème anglaise kan zonder stollingsverschijnselen bereid worden. En voor wie denkt dat de romantiek foetsie is: er bestaan zelfs AGA-fornuizen met inductiekookplaten.
Alleen de ware wokkers krijgen het zwaar. Zo heet als een wokpan moet worden, dat lukt niet op inductie. Maar eerlijk is eerlijk: wie wokt er écht? In een lauwe wokpan wat groenten rondroeren, dat kan ook op een fornuis dat niet op gas werkt.