Skip to main content

Een nieuwe keuken aanschaffen, daar slaapt u wel een aantal nachten over. De keuken is tenslotte een ruimte waar we graag willen zijn. We willen er niet alleen koken, maar we willen er vooral ook bijpraten na een werkdag én we willen er lekker lang en gezellig tafelen met familie en vrienden. Om die omgeving te creëren, denken we zorgvuldig na over ieder onderdeel van de nieuwe keuken. Eén van deze onderdelen is de manier van afzuiging in uw keuken.

Een kookplaat met afzuiging kopen

De afzuiging van uw nieuwe keuken brengt veel opties met zich mee. Nieuwe trends en technologieën volgen elkaar afgelopen jaren in een rap tempo op. Waar afzuigkappen eerst veel werden ‘verstopt’ in een hangkast boven het fornuis, werden ze later juist een blikvanger in de keuken. Werkbladafzuiging, oftewel een kookplaat met afzuiging, hoort op dit moment bij de laatste trends op afzuiging gebied. Hierbij heeft u geen grote afzuigkap meer die boven uw hoofd en de kookplaat hangt, maar juist een strak en elegant ontworpen kookplaat die tegelijkertijd een goede afzuiging verzorgt.

Werkbladafzuiging; wat is het?

Werkbladafzuiging, ook bekend als de kookplaat met afzuiging, is een afzuigsysteem wat volledig verwerkt is in de kookplaat of in het keukenwerkblad. De dampen die bij het koken vrijkomen, worden niet naar boven gezogen maar naar onderen in het werkblad.

Perfect voor de open keuken

Een traditionele afzuigkap is voor diverse keukenstijlen een ongewenste toevoeging geworden. In een klassieke, landelijke keuken kan een robuuste afzuigkap een schitterend effect verzorgen. Een minimalistische, moderne keuken willen we het liefst zo minimalistisch mogelijk houden. Een onopvallend afzuigingssysteem is in deze keukens meer dan welkom!

In nieuwbouwwoningen en bij nieuwe keukens wordt steeds vaker gekozen voor een keuken die écht deel uitmaakt van het leefgedeelte. Een open keuken. Dit geeft vaak de volgende uitdagingen op het gebied van inrichting, apparatuur en leefgeluid:

 • Het is vaak de wens om de uitstraling van de keuken te laten passen bij interieurstijl van de woonkamer. Hoe kan dit samengaan? Hoe kan er gezorgd worden dat het écht één geheel is?
 • Het geluid wat bij koken vrijkomt willen we graag tot een minimum beperken, zodat er in het woongedeelte geen overlast van is.
 • De geuren en dampen die vrijkomen bij het koken, willen we het liefst niet ruiken in het woongedeelte. 

Door advies in te winnen over materialen en keukenstijlen en door stijlvolle en discrete werkbladafzuiging kunt u bovenstaande ‘problemen’ verhelpen. Werkbladafzuiging produceert een minimaal volume en kenmerkt zich door hoogwaardige afzuiging. 

Werkbladafzuiging is in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld en daarmee ook steeds populairder geworden. Inmiddels hebben verschillende fabrikanten dan ook diverse modellen op de markt gebracht; daarover vertellen we u later meer. 

Een voorbeeld van een open keuken die écht een geheel vormt met het woongedeelte vindt u hier.

De verschillende soorten werkbladafzuiging

Een kookplaat met afzuiging is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Er zijn drie soorten die veel voorkomen:

 • Werkbladafzuiging die in het midden van de kookplaat is geïnstalleerd.
 • De zogenoemde ‘downdraft dampkappen’. Deze zijn alleen zichtbaar wanneer de kookplaat in gebruik is.
 • Werkbladafzuiging die aan één of beide zijkanten van de kookplaat is geïnstalleerd

De voor- en nadelen van een kookplaat met afzuiging

De kookplaten met afzuiging kennen voordelen en nadelen. We zetten ze voor u op een rijtje. Deze gelden voor alle eerder genoemde soorten werkbladafzuiging. 

Voordelen van een kookplaat met afzuiging

 • Het grootste voordeel van een kookplaat met afzuiging is natuurlijk dat u geen traditionele afzuigkap meer in uw keuken hoeft te plaatsen. Dit zorgt dat u niet langer tegen de afzuigkap in de keuken aan hoeft te kijken en het zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Tenslotte heeft u niet meer te maken met de schouw die boven het kookgedeelte hangt.
 • Een kookplaat met afzuiging kan overal geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat u geen rekening hoeft te houden met diverse technische aspecten, zoals de luchtafvoer mogelijkheden. Dit geeft vrijheid in het keuken ontwerp.
 • Geen kookluchtjes meer in huis! Daarbij voorkomen de kookplaten met afzuiging de verspreiding van wasem en vetspetters. 
 • Kookplaten met afzuiging zijn door technologische snufjes stil in vergelijking met een traditionele afzuigkap. 
 • Ook bij koken op gas is werkbladafzuiging een optie!

Nadelen van een kookplaat met afzuiging

 • De werkbladafzuiging / kookplaat met afzuiging vraagt om een dieper werkblad en neemt dat ook gedeeltelijk in beslag. Het onderliggende systeem wordt in het onderliggende keukenkastje geplaatst. Dit kan van invloed zijn bij de overige keuzes die u voor uw keuken moet maken, zo zal dit bijvoorbeeld ten koste gaan van de kastruimte.
 • Ten opzichte van een reguliere afzuigkap, heeft een kookplaat met afzuiging een hogere aanschafwaarde.

Kookplaat met afzuiging van diverse merken

Wanneer de ruimte toereikend is, kiezen mensen steeds vaker voor een kookeiland. De losstaande eilanden zijn heerlijk om aan te kokkerellen, om aan te werken of om met elkaar aan te ontspannen. Ook in combinatie met de zwarte keuken is een kookeiland populair. 

Volledig naar eigen wensen kan een zwarte keuken met kookeiland worden samengesteld. Kiest u bijvoorbeeld voor een volledig zwart kookeiland? Combineert u zwarte kastjes met een marmeren werkblad? Of kiest u voor een zwart werkblad met een houten keuken? Door verschillende materialen en kleuren slim te combineren ontstaat het effect wat u voor ogen heeft. Voor u het weet staat u te koken in uw eigen zwarte keuken met kookeiland.

De Bora kookplaat met afzuiging

Wie Bora zegt, zegt kracht en eenvoud. Bora-systemen zijn eenvoudig te bedienen en te onderhouden. De kookplaten met afzuiging van Bora zijn uniek in haar soort. Naast hoge kwaliteit en strakke designs, geeft Bora schone lucht. De Bora systemen zuigen efficiënt, innovatief en stijlvol alle kookdampen naar beneden.

Bora integreert haar afzuigsystemen te midden van zowel inductieplaten als gaspitten. Het systeem biedt slimme en eenvoudige bediening met talloze mogelijkheden. Dit uiterst vernuftige systeem van Bora is verkrijgbaar als recirculatie- of luchtafvoersysteem. 

Bora garandeert 100% afzuiging. Bora systemen zijn zeer krachtig, waardoor u zeker kunt zijn van geurloos en stil koken. Er zijn drie verschillende modellen van de Bora kookplaat met afzuiging.

Werkbladafzuiging bora basic van ginkel keukens barneveld

De Bora Basic kookplaat

De Bora Basic kookplaat is een grote ronde afzuiging die om wat ruimte vraagt. Deze variant is alleen geschikt voor koken op inductie.

Werkbladafzuiging bora classic van ginkel keukens barneveld jpg

De Bora Classic kookplaat

Met de Bora Classic heeft meerdere mogelijkheden. Zo kunt u de Bora Classic zelf combineren met een inductiekookplaat of gaspitten. De Bora Classic is een verticaal afzuigsysteem met een strak design.

Werkbladafzuiging bora professional van ginkel keukens barneveld

De Bora Professional kookplaat

Voor de échte professionele thuiskoks onder ons is er de Bora Professional. Deze plaat verdwijnt na het koken, kent oneindig veel vermogen niveau’s door het RVS-draaiwiel. 

Novy kookplaat met afzuiging

Afzuigapparatuur van Novy brengt in stilte kracht en connectiviteit naar uw keuken. Volop gebruiksgemak, boordevol innovatie en herkenbaar vakmanschap. 

De Novy kookplaat met afzuiging is stil en efficiënt. In een keuken met de Novy kookplaat kunt u koken, braden en bakken in een zuivere lucht. Novy streeft vanaf het allereerste begin al naar pure perfectie. Dat komt terug in gedetailleerde afwerkingen, fluisterstille apparatuur en subtiliteit.

Kiest u voor Novy, dan heeft u meerdere mogelijkheden.

novy panorama120

De Novy Panorama 120

De Novy Panorama bewijst dat een kookplaat met afzuiging stijlvol en discreet kan zijn, zonder in te leveren op kwaliteit. De strakke design-afzuiging is alleen zichtbaar tijdens het koken en dat zorgt voor visuele rust. Verkrijgbaar met 4 of 5 kookzones.

novy easy

De Novy Easy

De Novy Easy heeft een volledig verscholen afzuigkap in de kookplaat. Alleen het discrete rooster is zichtbaar. De afzuiging treedt automatisch in werking voor een zo efficiënt mogelijke afvoer.

Siemens kookplaat met afzuiging

Siemens apparatuur kenmerkt zich door elegantie en onopvallendheid. Zo ook de Siemens kookplaat met afzuiging. De afzuiging gaat volledig op in het keukeninterieur. De werkbladafzuiging is zeer innovatief qua design en qua gebruik. Bij Siemens kunt u kiezen voor een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging of voor een losse afzuigmodule die u naast de kookplaat of tussen twee kookplaten in kunt plaatsen. Dit laatste heeft als voordeel dat u zelf de kookplaten kunt kiezen.

Bosch kookplaat met afzuiging

Stil en krachtig; dat is de afzuiging van Bosch. Verschillende modellen zijn voor handen met verschillende praktische functies. Zo heeft de inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigmodule bijvoorbeeld de PerfectAir sensor. Dit is een automatische bediening van het afzuigvermogen afhankelijk van de hoeveelheid damp met een minimaal geluidsniveau.

Gaggenau kookplaat met afzuiging

Bij Gaggenau controleren de vakspecialisten ieder detail van de kookplaat met afzuiging met eigen handen en ogen. Alles, om zo ongekende topkwaliteit te leveren. Alles om uw kookkwaliteiten volledig tot zijn recht te laten komen. 

Met welke kookplaat afzuiging gaat u koken?

Bij Van Ginkel Keukens doen wij er álles aan om uw keuken, met alle verschillende onderdelen, naar uw wens te realiseren. We adviseren u dan ook graag over de verschillende afzuigsysteem mogelijkheden van de verschillende merken. Ieder systeem, ieder merk en iedere variant heeft zijn eigen eigenschappen en functionaliteiten die bij uw situatie kunnen passen.

Wilt u inspiratie op uw deurmat? Vraag ons magazine aan. 

Een afspraak maken om over uw wensen en situatie verder te praten? Maak een afspraak.

Op zoek naar uw droomkeuken?

Laat u inspireren: vraag gratis ons magazine aan of
bezoek onze showroom.