Skip to main content

Hout is perfect keukenmateriaal. Hout geeft u namelijk ontzettend veel mogelijkheden rondom het samenstellen van uw keuken. Hout ziet er puur en ruig uit, maar brengt tegelijkertijd een warm gevoel met zich mee. Houten keukens zijn perfect voor een natuurlijke kookomgeving. 

We vertellen u graag meer over de mogelijkheden van houten keukens en we inspireren u graag met een aantal voorbeelden.

Een houten keuken? Of toch een houtlook?

De kenners onder ons herkennen de écht houten keukens met échte houten fronten. Massief houten keukens, waarbij ook de binnenzijde van de kasten en lades volledig van hout zijn vervaardigd, zien we ook steeds vaker terug komen. De warme, natuurlijke en ietwat ruige uitstraling maakt de houten keuken een ware keukendroom. 

We zien op de markt dat er ook steeds meer prachtige keukens worden gerealiseerd in een houtlook. Laten we beginnen met het verschil tussen houten keukens en houtlook keukens te verduidelijken.

Massief houten keuken eiken 2
Moderne kunststof keuken houtlook
Slokker 24
Moderne greeploze witte keuken 11
Zwarte moderne keuken miele apparatuur 5

De houten keuken

Een houten keuken is een echt natuurproduct. Warm, aards en robuust. Houten keukens van Van Ginkel Keukens zijn van uitmuntende, robuuste kwaliteit. Van een echte houten keuken heeft u dan ook echt jarenlang plezier!

Hout is een puur natuurproduct. Dit maakt dat iedere houten keuken een eigen textuur, eigen nerven en een eigen kleuraccent heeft. De meeste houtsoorten zijn ook erg makkelijk om te bewerken en om op maat te maken. Zo creëert u echt een keuken zoals u dat wilt.

Echt hout heeft verschillende voordelen:

 • De keuken is excentriek en uniek; niemand heeft een keuken die er hetzelfde uitziet door de klassieke houteigenschappen.
 • Houten keukens zijn oerdegelijk, robuust en sterk.
 • Kleine (gebruiks)beschadigingen kunnen gemakkelijk worden bijgewerkt.
 • Houten keukens kunnen worden gelakt of gebeitst in diverse kleuren. 

Waar u rekening mee moet houden bij een keuken van echt hout:

 • Houten keukens zijn gevoelig voor overmatig vocht en hitte. In een ruimte waar de temperatuur sterk kan schommelen raden wij een houten keuken af.
 • Houten keukens vragen om onderhoud. Denk aan impregneren en / of oliën.
 • Hout is een natuurlijk product wat zorgt voor de klassieke, eigen hout tinten. Dit zorgt er ook voor dat verschillende fronten in dezelfde keuken van elkaar kunnen verschillen.
Massief houten keuken

De houtlook keuken

Een houtlook keuken heeft fronten met de vorm en kleur van hout, maar is gemaakt van kunststof materiaal. Een voordeel? Kunststof is geen natuurproduct, maar wordt geproduceerd. Hierdoor heeft u een ongelofelijk scala aan mogelijkheden. Donker of licht, egaal of knoestig, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. 

De voordelen van een houtlook keuken?

 • Zoals hierboven al genoemd; alle kleuren en ontwerpen zijn mogelijk. 
 • Het kunststof materiaal is gemakkelijk te reinigen en vraagt weinig onderhoud.

Om rekening mee te houden:

 • Beschadigingen van een kunststof keuken zijn moeilijk te herstellen.
Moderne kunststof keuken met houtlook

Verschillende soorten hout

Bent u overtuigt van een houten keuken? Dan heeft u in uw hoofd ongetwijfeld al een beeld van hoe deze houten keuken er uit moet komen te zien. Welke houtsoort ziet u dan voor zich? De keuze is volledig aan u, u kiest wat bij u past. 

Verschillende houtsoorten hebben verschillende texturen, eigenschappen, kleuren en kenmerken. Uw houtsoort keuze voor uw keuken hangt volledig af van het karakter wat uw keuken moet gaan uitstralen. Per houtsoort vertellen we u in het kort wat u echt moet weten voor u een definitieve keuze maakt.

Eikenhouten keuken

Eikenhout is een houtsoort wat van nature al in diverse kleurtinten ontstaat. Naast deze natuurlijke kleurtinten is het ook een houtsoort wat goed van kleur te veranderen is met beits of lak.

Van ginkel keukens hartwood gescheurd eiken greeploos wit 2
Eiken keuken met Miele generatie 7000 apparatuur
Beukenhouten keuken

Een beukenhouten keuken kan tegen een stootje! Beukenhout is namelijk een ontzettend hard en robuust houtsoort. Hierdoor zullen er nauwelijks krasjes en / of beschadigingen ontstaan.

Steigerhouten keuken

Steigerhouten keukens hebben een karakteristieke ruwheid. Steigerhout leent zich dan ook uitstekend als keukenmateriaal voor een landelijke stijl. Dit hout type is verkrijgbaar in verschillende vormen en soorten. Denk aan nieuw of gebruikt steigerhout, wat verkrijgbaar is in diverse kleurtinten.

MDF

MDF, van mat greeploos tot hoogglans zwart.

Mdf Houten Keuken Wit Mat Van Ginkel Keukens
MDF in witte matte afwerking
Mdf Houten Keuken Hoogglans Zwart Van Ginkel Keukens
MDF in zwarte hoogglans afwerking
Kersenhouten keuken

Kersenhout straalt pure klasse en kwaliteit uit. De edele karaktertrekjes zorgen voor een zeer verfijnd effect en dat is precies waarom dit hout regelmatig wordt gebruikt om meubelen en keukens van te produceren. Het hout kenmerkt zich door een mooi nerfpatroon, een fraaie kleur en is gemakkelijk te bewerken.

Notenhouten keuken

Notenhout is net als kersenhout een edel houtsoort. Het notenhout is een vrij zacht houtsoort en is daarom gemakkelijk te bewerken. De kleur van het hout is niet te bewerken.

Notenhout kenmerkt zich door de rechte nerf, de verfijnde uitstraling en de diepe en warme kleur. Prachtig om te gebruiken als basis van uw keuken!

Moderne keuken met donker noten front
Moderne donker notenhouten keuken 
Zwart Fineer Houten Keuken Van Ginkel Keukens
Zwart fineer
Eiken Fineer Houten Keuken Van Ginkel Keukens
Eiken fineer

Houten keukens in verschillende stijlen

Bij een houten keuken denken veel mensen al snel aan gezelligheid, warmte en een nostalgische, landelijke sfeer. Maar, wist u dat er veel verschillende stijlen kunnen worden gerealiseerd met een houten keuken?

Moderne houten keuken

Bij moderne keukens wordt niet vaak gedacht aan hout. Toch kan er een schitterend en modern resultaat worden neergezet met hout als basis. Denk maar eens aan een keuken waarin natuurlijk hout is gebruikt op de fronten, gecombineerd met een superstrak werkblad en RVS materialen. 

Voor die échte moderne uitstraling in combinatie met hout, adviseren we om gebruik te maken van lichte houtsoort. Het slim toepassen van het houten materiaal, versterkt het minimalistische effect van uw keuken.

Landelijke moderne keuken 122
Moderne houten keuken
Landelijke houten keuken

Een houten landelijke keuken, dat is het plaatje zoals we een houten keuken vaak voor ons zien. Een keuken waarin we ons na een dag lang werken gezellig zien vertoeven. Een keuken waarin iedereen zich thuis en welkom voelt. 

Een landelijke woon- en keukenstijl kenmerkt zichzelf vaak door pure, natuurlijke materialen. Hout past dan ook perfect bij deze stijl! Gaat u voor de gezellige, landelijke sfeer? Kies er dan voor om het hout te combineren met een warme kleur. Die combinatie zorgt voor het optimale gevoel van sfeer en gezelligheid.

Industriële Houten landelijke keuken 24
Houten keuken in landelijke stijl
Industriële keuken van hout

In tal van huizen zien we de prachtige industriële woonstijl terugkomen, ook in de keukens! Industriële keukens kenmerken zich door elementen van RVS, hout en beton. Juist de combinatie van deze drie elementen zorgt voor een exceptioneel industrieel resultaat.  

Meer weten over de industriële keuken? Lees dan in dit blogitem alles over de industriële keuken.

Robuuste massieve eiken keuken
Houten keuken in industriële sfeer

Onderhoud van een houten keuken

Het met enige regelmaat onderhouden van een houten keuken zorgt dat de keuken er zelfs na vele jaren nog prachtig bij staat. Hout is een natuurproduct, en daar moet het onderhoud op aangepast worden. Bij de aanschaf van uw houten keuken wordt u uitgebreid geïnformeerd over hoe u uw keuken het beste kunt onderhouden. Hieronder een aantal algemene tips:

 • Door hout goed te ventileren voorkomt u vochtschade in de keuken.  
 • Reinig uw houten keuken met speciale reinigingsproducten of met een licht vochtige zachte doek.
 • Zorg dat u eventuele vlekken direct weghaalt. Vloeistof en vlekken kunnen heel gemakkelijk in het hout trekken en door direct actie te ondernemen kunt u dit voorkomen.

Inspiratie voor uw houten keuken nodig?

Al jarenlang realiseren wij krachtige, natuurlijke houten keukens. Keukens met klasse, keukens in stijl, keukens waar velen nachtenlang van dromen. Kijk mee met wat beelden van deze keukens en laat u inspireren! Hier kunt u nog meer van ons werk terugvinden.

Wilt u weten wat wij voor u en uw (houten) keuken kunnen betekenen? Vraag ons gratis magazine aan of maak een vrijblijvende afspraak!

Maak een afspraak