Skip to main content

De industriële woonstijl, de industriële keuken en industriële items zijn razend populair. Het is een stijl die ontstaan is in New York waar oude (fabrieks)panden werden verbouwd tot appartementen. Een stijl met zichtbare leidingen en buizen, een stijl met sobere kleuren en een stijl waarbij volop gebruik wordt gemaakt van beton, metaal, staal en baksteen. Een stijl zonder perfect stuc- en schilderwerk, met duidelijk zichtbare constructiedetails.

Inmiddels wordt de industriële stijl over de hele wereld in ieder type woning gebruikt. De industriële keukens zijn hier een sprekend voorbeeld van.

Wat maakt een keuken industrieel?

Een industriële keuken is het meest herkenbaar aan de oneffenheden. Industriële keukens zijn namelijk niet tot in de puntjes afgewerkt, maar bestaan uit grove materialen met bijvoorbeeld ruwe randen en robuuste effecten.

In een industriële keuken wordt vaak robuuste apparatuur, zoals een groot fornuis, gebruikt. Gecombineerd met donkere kleuren en de juiste accessoires krijgt de industriële keuken een ultiem levendig karakter.

U heeft voor een industriële keuken geen ontzettend grote ruimte nodig. In vrijwel iedere woning en in vrijwel iedere ruimte kan een industriële keuken gerealiseerd worden. Het ontwerp van de industriële keuken kan namelijk volledig op basis van het beschikbare oppervlak worden uitgewerkt. In een grote ruimte kan gekozen worden voor een robuuste, industriële keuken met een kookeiland. In een kleinere keuken kan gekozen worden voor een L-vormige industriële keuken van stoere materialen. Kortom, wat uw wensen ook zijn, door materialen, kleuren, vormen en accessoires op elkaar af te stemmen maakt u van uw keuken een industrieel geheel.

Meer lezen over keuken opstellingen? Bekijk hier welke keuken opstelling het beste bij uw ruimte past.

Kijk mee met deze industriële keukens

Van Ginkel Keukens heeft al tientallen industriële keukens gerealiseerd. Kijk mee in deze keukens!

Industriele keuken marmerlook 2
Robuuste industriele keuken 2
Zwarte moderne keuken miele apparatuur 10
Zwarte quooker kraan 23
Moderne industriele zwarte keuken 01

Materiaal in de industriële keuken

We noemden het hierboven al even; in een industriële keuken wordt veel gebruik gemaakt van robuuste en stoere materialen. Typische voorbeelden van deze materialen zijn: beton, baksteen, hout, koper en roestvrijstaal.

Beton in de industriële keuken

Beton zien we in veel industriële keukens terugkomen. Niet zo vreemd, want beton is een grof materiaalsoort met een robuuste uitstraling. Perfect dus in een industriële keuken! Beton wordt vaak gebruikt als materiaal voor het werkblad. Tegenwoordig zijn er ook schitterende betonlook werkbladen verkrijgbaar, die niet van echt te onderscheiden zijn.

Baksteen in de industriële keuken

Baksteen? Ja.. vaak niet als materiaal van de keuken zelf, maar wel als achterwand van de keuken! Het is een materiaalsoort wat door de oneffenheden helpt bij het creëren van een industrieel effect.

Zwarte keuken met bakstenen achterwand

Hout in de industriële keuken

In de industriële keuken zien we beton vaak als werkblad, gecombineerd met houten fronten. Deze houten fronten kunnen in tal van kleuren worden geplaatst, waardoor iedere industriële keuken zijn eigen sfeer heeft. Veelgebruikte kleuren zijn zwart en grijs, maar ook de typische houtkleur blijft populair. Om uw keuken nóg industriëler te laten ogen kunt u ook kiezen voor grof sloop- of steigerhout.

Hier vindt u nog veel meer informatie over de houten keuken.

Koper en roestvrijstaal in de industriële keuken

Koper en roestvrijstaal zijn twee materialen die veelvuldig gebruikt worden bij de accessoires voor een industriële keuken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een koperen kraan? Een roestvrijstalen spoelbak?

Kleuren in de industriële keuken

Kies voor een ultiem industrieel effect voor neutrale kleuren. Grijs, zwart, bruin en donkergroen zijn voorbeelden van kleuren die we vaak terug zien in de industriële keuken. Deze basiskleuren worden vaak gecombineerd met accenten van brons, goud, koper en zwart. Bij uw keuze voor de kleur in uw industriële keuken is deze kleurinformatie leuk om te weten: 

  • Grijs is de kleur van beton en die kleur mag eigenlijk niet ontbreken.. grijs is heel makkelijk te combineren met andere kleuren en is verkrijgbaar in veel verschillende kleurschakeringen. Wat dacht u van antraciet, kleigrijs of lichtgrijs?
  • Zwart hoort er, net als grijs, wel een beetje bij. Doordat zwart wel erg donker is, wordt er vaak gekozen voor zwarte elementen en onderdelen en niet voor één zwart geheel. Balans in kleuren is hierbij erg belangrijk!
  • Wit kunt u toevoegen aan de industriële keuken als u houdt van een lichte keuken. Combineer het met grijs en / of zwart en het industriële plaatje is compleet.
  • Bruin en taupe zijn twee kleuren die neutraal zijn met een natuurlijke uitstraling. Taupe geeft een warme uitstraling aan de keuken.
Robuuste industriele keuken 13
Robuuste industriële keuken

Accessoires voor de industriële keuken

Een industriële keuken maakt u compleet door het toevoegen van passende keukenaccessoires. Voorbeelden van accessoires die passen bij een industriële keuken:

  • Grove, metalen verlichting
  • IJzeren elementen
  • Grote planten
  • Meubels met roestvrijstalen poten
  • Kookgerei wat zichtbaar aan de muur hangt
  • Een industriële kraan

Natuurlijk moeten de accessoires passen bij uw smaak en bij uw keukenwensen.

Advies over uw industriële keuken?

Een industriële keuken realiseren vraagt tijd, kennis en ervaring. Van Ginkel Keukens levert industriële keukens die perfect passen bij het plaatje wat u voor ogen heeft. We luisteren naar uw wensen, we realiseren een keukenschets op maat en zo werken we samen richting uw industriële droomkeuken. Vraag ons gratis magazine aan of maak een vrijblijvende afspraak!

Maak een afspraak