Skip to main content

Volledig afhankelijk van de beschikbare ruimte in uw woning, kunt u de beste keuken opstelling kiezen. Komt de keuken in een afzonderlijke ruimte van de woonkamer? Of heeft een een open leefkeuken voor ogen? Heeft u een vierkante ruimte beschikbaar? Of juist een smalle, lange ruimte? Het speelt allemaal mee bij de keuze voor de keukenopstelling. 

Bij Van Ginkel Keukens onderscheiden we zes verschillende keuken opstellingen. We leggen u graag het verschil in opstellingen uit en we vertellen u graag welke opstelling er voor welke situatie het beste is.

Keuken Driehoek De Ideale Opstelling
1
De spoelbak
2
De kookplaat
3
De koelkast

Uitleg keukendriehoek in de keuken opstelling

In de keukenwereld wordt vaak gesproken over de ideale keuken opstelling en de keukendriehoek. Voor we dieper ingaan op de zes verschillende keuken opstellingen, leggen we u uit wat de keukendriehoek nu eigenlijk is.

De ideale keukenopstelling komt tot stand aan de hand van de keukendriehoek. Deze driehoek bestaat uit drie onderdelen: de koelkast, de kookplaat en de spoelbak. In een ideale situatie zijn deze drie onderdelen op korte afstand van elkaar geplaatst in de keuken, zodat u tijdens het koken zo min mogelijk afstand hoeft af te leggen. Als uitgangspunt wordt hierbij vaak genomen dat de gezamenlijke afstand tussen deze drie elementen niet meer dan 8 meter is.

Bij het uitdenken van uw keuken is het goed om deze keukendriehoek in het achterhoofd te houden.

Hoek Opstelling Keuken

#1

De keuken met hoekopstelling

ERGONOMISCH. EFFICIËNT. OPEN.

Een keuken met hoekopstelling, ook wel een L-keuken genoemd, is een ergonomische en efficiënte keukenopstelling. De keukendriehoek, waar we het eerder al over hadden, is door de hoek namelijk perfect in te delen. U hoeft zich tijdens het koken maar weinig te verplaatsen, omdat de hoekvorm zorgt dat alles binnen handbereik is.
De hoek in de keuken opstelling zorgt voor veel opbergmogelijkheden. Voor in de hoek zijn veel kastoplossingen beschikbaar, die zorgen dat deze ruimte efficiënt kan worden ingedeeld. Door de keuken in hoekopstelling te combineren met een eethoek of eettafel, heeft u volop mogelijkheden om een gezellige leefkeuken te creëren.

Geschikte ruimte voor een keuken in hoekopstelling?

Om een keuken in hoekopstelling te kunnen plaatsen, zijn twee wanden nodig als basis. De grote van de ruimte maakt vrijwel niets uit, want de L-vormige keuken kan net zo groot of net zo klein worden ontworpen als u zelf wilt. Met de L-vormige keuken kunt u de beschikbare ruimte optimaal benutten.

Inspiratie? Bekijk onze keukens met hoekopstelling.

Rechte Keuken Opstelling

#2

De rechte keuken opstelling

COMPACT. FUNCTIONEEL.

De rechte keuken opstelling, ook wel een I-vormige keuken genoemd, wordt vaak gebruikt in kleinere ruimtes of in smalle ruimtes. Rechte keukens hebben maar één wand nodig, waardoor dit de ideale oplossing kan zijn voor in uw woning.

Overweegt u een rechte I-keuken? De indeling is dan van het grootste belang. De kookplaat, spoelbak, koelkast en alle andere apparatuur kan geplaatst worden in de rechte keuken opstelling, maar de precieze plaatsing kan hét verschil maken in het kookgemak wat u later ervaart.

Een rechte keuken opstelling kan prachtig uitkomen in tal van situaties. Bijvoorbeeld in een grote open ruimte, maar ook in een beperkte afgesloten ruimte. Alle onderdelen van de rechte keuken opstelling kunnen naar uw smaak, in uw kleur, in uw maten geleverd worden.

Geschikte ruimte voor een rechte keuken opstelling?

Voor de rechte keuken opstelling is één wand nodig. Dit maakt de rechte I-keuken perfect voor kleine ruimtes of voor (grote) smalle ruimtes. Alle kastjes en alle apparatuur wordt op deze muur geplaatst. De I-keukens zijn leverbaar in alle verschillende stijlen, bijvoorbeeld als marmeren keuken of als houten keuken, in alle maatvoeringen, soorten en maten.

Inspiratie? Bekijk onze keukens met een rechte opstelling.

Parallel Keuken Opstelling 1

#3

De parallel keuken opstelling

STIJLVOL. PRAKTISCH.

Twee keukenblokken tegenover elkaar, u in het middelpunt, dat is een parallel keuken opstelling. Deze keuken opstelling zorgt er voor dat u, als professionele kok of als hobby kok,  alles binnen handbereik heeft.

De parallelle keuken opstelling is een praktische en populaire opstelling. Niet zo gek vinden wij, deze oplossing past namelijk helemaal bij de laatste interieur en keuken trends én het is een hele efficiënte opstelling. De ergonomische driehoek kan perfect worden uitgewerkt in een parallel keuken opstelling. Hierbij adviseren we om de kookplaat en de spoelbak aan dezelfde kant van de keuken te plaatsen.

Geschikte ruimte voor een parallel keuken opstelling

Vraagt u zich af of de parallel keuken opstelling geschikt is voor uw ruimte? De volgende ‘criteria’ kunt u gebruiken als leidraad:

  • De ruimte tussen de twee keukenblokken in, moet minimaal 1,20 meter kunnen zijn. Deze afstand is voldoende om aan beide zijden tegelijk een keukenkast of -lade te kunnen openen. 
  • Zorg dat de beide keukenblokken minimaal 2,5 meter lang kunnen zijn. Voor een wat speelser effect kunt u kiezen voor keukenblokken in twee verschillende lengtes. 

Een keuken met parallel opstelling kan bestaan uit twee lage keukenblokken (met eventueel hoge kastjes erboven), maar ook uit een laag keukenblok met ertegenover een hoge kastenwand. Uw wensen zijn leidend, want vrijwel alle maten, kleuren en materialen zijn leverbaar. Droomt u van een marmeren keuken? Zijn RVS keukens wat u zoekt? Of past een industriële keuken bij uw wensen? Het kan allemaal in een parallel keukenopstelling!

Inspiratie? Bekijk onze keukens met parallel opstelling.

U Keuken Opstelling Van Ginkel Keukens

#4

De U-keuken opstelling

OPEN. RUIMTELIJK. PRAKTISCH.

De U-keuken opstelling lijkt veel op de hierboven besproken parallelle keuken opstelling. Twee keukenblokken / -wanden zijn tegenover elkaar geplaatst en bij de U-keuken opstelling zijn deze twee blokken of wanden aan elkaar verbonden met een keukenblok.

De U-keuken opstelling is een hele open, ruimtelijke indeling die perfect is voor grote ruimtes. U benut de (grote) ruimte optimaal door de diverse wanden te benutten. U creëert ruimte voor al uw apparatuur, bestek, kookgerei en servies. Door een eet- of zitgedeelte aan te laten sluiten bij de U-keuken opstelling, is een gezellige, praktische en sfeervolle leefkeuken te realiseren.

Geschikte ruimte voor een U-keuken opstelling

U-keukens worden voornamelijk geplaatst in grote ruimtes (meestal met een minimale breedte van vier meter). Voor het realiseren van een U-keuken zijn twee of drie wanden nodig. Deze U-opstelling zorgt voor een grote hoeveelheid opbergruimte, veel werkruimte en goede ergonomische mogelijkheden om het u tijdens het koken zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Heeft een grote ruimte beschikbaar met minimaal twee wanden? Dan kunt u uw fantasie de vrije loop laten.. zwevende keukenkastjes, hoge kasten, verschillende materialen, greeploos, vrijwel alles is mogelijk! Slimme opbergoplossingen zorgen dat er geen centimeter van uw droomkeuken verloren hoeft te gaan.

 Inspiratie? Bekijk onze keukens met U-opstelling.

Moderne zwarte fenix keuken 012

#5

De eiland keukenopstelling

GEZELLIG. OPEN.

Een veel gevraagde, veel gekozen keukenopstelling is de eiland opstelling. Een eiland zorgt voor ruimte, gezelligheid en openheid. Aan een eiland zijn vaak gemakkelijk barkrukken of hoge stoelen te plaatsen, waardoor familie en vrienden gezellig met elkaar kunnen kletsen, bijpraten en borrelen tijdens het koken. Een keuken opstelling met eiland vormt vaak het centrale middelpunt van een woning.

De eiland keukenopstelling is in veel variaties te ontwerpen. U kunt kiezen voor een rechte keuken met een eiland, een hoekkeuken met een eiland, etc. Daarnaast zijn er ook eindeloos veel mogelijkheden bij het indelen van de keuken opstelling met eiland. Waar plaatst u bijvoorbeeld de kookplaat, de spoelbak en de koelkast? De keukendriehoek is hierbij goed om in gedachten te houden.

Geschikte ruimte voor eiland keukenopstelling

Een eiland in de keuken heeft ruimte nodig. Ruimte om de lades / kastjes van het eiland te kunnen openen, ruimte om om het eiland heen te kunnen lopen en opbergruimte. Ga daarom voor uzelf goed na of u de ruimte heeft voor een kookeiland, of dat het beter is om voor een andere keukenopstelling te kiezen.

Inspiratie? Bekijk onze keukens met kookeiland en onze keukens met schiereiland.

T Opstelling Keuken Van Ginkel Keukens

#6

De T-keuken opstelling

MODERN. SOCIAAL. RUIM.

De T-keuken opstelling heeft niet zoveel bekendheid, maar past wel perfect bij de moderne woningen. De naam zegt het natuurlijk al, de keukenvorm lijkt op de letter ‘T’. In feite is het een wand keukenblok, met een eiland er aan vast. Het resultaat van deze nog niet zo bekende keukenvorm kan fenomenaal zijn.

In een T-keuken kunnen meerdere mensen tegelijk kokkerellen. Dat zorgt ervoor dat de T-keuken opstelling echt een sociale en gezellige omgeving kan zijn. Wat we vaak zien is dat de T-keukens direct doorlopen in de eetkamer of de woonkamer.

Een T-keuken opstelling lijkt op een keuken opstelling met eiland, alleen zit het ‘eiland’ hier vast aan het wand keukenblok. Het voordeel hiervan is dat het minder ruimte in beslag neemt dan een losstaand eiland.

Geschikte ruimte voor eiland T-keuken opstelling

Een T-keuken opstelling kan worden geplaatst in veel verschillende ruimtes. Er is één wand nodig waaraan u (hoge) keukenkasten kunt plaatsen. De breedte van het ‘eiland’ kunt u zelf bepalen, waardoor de T-keukens zelfs in relatief kleine ruimtes een prima keuze kan zijn. 

Eindeloos veel mogelijkheden komen kijken bij het samenstellen van de T-keuken. Allemaal mogelijkheden die zorgen dat uw droomkeuken kan worden gerealiseerd. Formaten, stijlen, kleuren en materialen, de keuze is aan u!

Hoe kiest u de beste keukenopstelling?

Zes verschillende opties, allemaal met eigen voor- en nadelen. Hoe kiest u nu de beste keukenopstelling? Hoe komt uw ruimte nu het beste uit? In welke keuken opstelling wordt het koken u zo leuk en makkelijk mogelijk gemaakt? We stellen u graag een aantal vragen waardoor u voor uzelf wellicht duidelijkheid krijgt. 

Ga voor uzelf eens na (en schrijf eventueel op):

  1. Hoeveel ruimte heeft u beschikbaar? Welke lengte? Welke breedte? 
  2. Hoeveel wanden heeft de ruimte?
  3. Is het voor u belangrijk om samen met partner, kinderen en / of gasten in de keuken te kunnen zitten? Om samen te kunnen koken? Of is het voor u een praktische ruimte?

Advies over de beste keukenopstelling

Zou u graag nog meer inspiratie willen zien voor uw keukenopstelling? Neem eens een kijkje op ons Pinterest account!

Persoonlijk advies over uw nieuwe keuken(opstelling)? Maak een persoonlijke afspraak!

Maak een afspraak