Skip to main content

Een lichte keuken is tijdloos, warm én trendy. Lichte kleuren voor keukens sluiten ontzettend goed aan op een minimalistische keukenstijl. Ook in Japandi keukens en in Scandinavische keukens zijn lichte kleuren uitstekend toe te passen.

Niet voor niks krijgen wij bij Van Ginkel Keukens steeds vaker de vraag of wij mee willen denken over het ontwerp voor een lichte keuken. Lees snel verder om inspiratie op te doen voor de mooiste lichte keukens.

Lichte keukens inspiratie - Japandi keuken

Verschuiving in interieurtrends vanuit de modewereld

De laatste jaren zagen we veel donkere kleuren terug in interieurs. Een hotel chique woonstijl was ongekend populair. Warme donkere tinten, donker marmer, goud en messing en veel zwarte en donkerbruine keukens: hotel chique keukens stralen luxe en warmte uit.

Op dit moment zien we een verschuiving van donkere interieurs naar lichtere interieurs. Ook in keukentrends zien we een duidelijke verschuiving. Steeds meer mensen kiezen voor een lichte keuken.

De opkomst van de lichte keukens is moeilijk te verklaren. Waarschijnlijk is het een trend die voorkomt uit de trends in de modewereld. Kleurentrends uit de modewereld lopen voor op de trends in de interieurwereld. Deze trendverschuivingen zien we niet alleen in Nederland. Lichte keukens zijn een wereldwijde trend.

Een warm gevoel met een lichte keuken

Lichte keukens voor een warm gevoel

Waar we eerder vooral donkere kleuren zagen, die voor warmte zorgen in een keuken en interieur, zien we nu een verschuiving naar lichte kleuren.

Ook lichte keukens dragen bij aan een warme sfeer en een warm gevoel. Vooral beige is een populaire lichte kleur voor keukens. Een totaal andere ‘warmte’ dan de donkere kleuren uit de hotel chique keukenstijl.

Warme, lichte keukens beïnvloeden onze energie

Kleuren hebben nou eenmaal een belangrijke invloed op de sfeer in een ruimte. Voor een keuken is dat niet anders. Kleuren doen daarnaast iets met onze hersenen. Ons brein associeert namelijk kleuren met gevoelens, zoals blijdschap, euforie en zelfs verdriet.

Ook dragen koude kleuren bij aan rust en concentratie. Kleuren hebben de bijzondere eigenschap om ons gevoel en zelfs onze energie te beïnvloeden.

Koude kleuren

Daarnaast hebben kleuren een zogenaamde temperatuur. De ene kleur is namelijk warm en de andere kleur is koud. De belangrijkste koude kleuren zijn groen, blauw, indigo en violet.

Ook grijs, zwart en wit behoren tot de koude kleuren. Deze kleuren zorgen over het algemeen dat we ons kalm en ontspannen voelen.

Lichte keukens inspiratie - Koude kleuren
Lichte keuken inspiratie Warme kleuren

Warme kleuren

Warme kleuren zijn aardetinten, terracotta, beige, crème, oranje, geel, rood, goud en olijfgroen. Deze kleuren geven ons een warm gevoel en kunnen vreugde oproepen. Deze kleuren hebben een positief effect op onze energie en passie.

Dat komt, omdat we bij deze kleuren denken aan de warmte van de zomer en de zon. Om die reden associëren we warme kleuren sneller met geluk.

Warme kleuren combineren goed met hout en zijn fijn om mee te combineren. Van beige tot taupe; er bestaan allerlei lichte kleuren waar we blij van worden en waar we een welkome en knusse sfeer mee creëren.

Een warme sfeer met een lichte keuken

Wereldwijd zien we dus een verschuiving van donkere naar lichte keukens. Niet zo gek, als een lichte keuken bijdraagt aan een warme sfeer in huis. Vooral beige-tinten zijn populair voor keukens. Ook combinaties van grijs en beige zien we steeds vaker terug, deze kleurtrend wordt ook wel greige genoemd.

De keuze aan lichte keukenkleuren is dan ook groot. Kiezen voor een lichte keukenkleur heeft vele voordelen die verder gaan, dan alleen een warme sfeer in huis creëren. Een lichte keuken is namelijk ook tijdlozer dan een donkere keuken.

Lichte keukens geven een warme sfeer

Door voor een lichte keuken te kiezen, is het mogelijk om eindeloos te combineren met accessoires in verschillende kleuren.

Ook is de kleur op de wand makkelijker aan te passen dan bij een donkere keuken. De combinatiemogelijkheden zijn hierdoor eindeloos, zonder af te doen aan de warme en knusse sfeer in huis.

Kom langs in onze showroom

Keuken inspiratie opdoen in onze uitgebreide showroom? Ontdek de mogelijkheden en bekijk onze lichte keukens met uw eigen ogen. Voel de materialen en krijg persoonlijk advies van onze adviseurs.

Maak een afspraak
Voor keuken inspiratie kom langs in de van ginkel keukens showroom in barneveld

Materialen en stijlen die perfect passen bij een lichte keuken

Wie denkt dat er maar weinig mogelijkheden zijn om een ultieme, lichte keuken te creëren heeft het mis. De mogelijkheden in combinaties met materialen en stijlen is namelijk groot.

Niet alleen minimalistische keukens zijn geschikt om uit te voeren in een lichte kleur. Scandinavische en Japandi keukens sluiten ook fantastische aan op een licht kleurenpalet.

Wel zien we bij Van Ginkel Keukens dat voor de combinatie met lichte kleuren in een keuken, vaak wordt gekozen voor strakke, vlakke en matte materialen. Een Fenix keuken is daarom zeer geschikt in een lichte kleurstelling.

Creëer een warme sfeer met een lichte keuken

Keukenopstellingen voor lichte keukens

Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken, is niet alleen de keuze van de kleur belangrijk. De opstelling heeft veel invloed op de algemene rust. Voor een lichte keuken is de keukenopstelling erg belangrijk. In een lichte keuken valt namelijk de symmetrie meer op dan in een donkere keuken.

Om die reden moet de opstelling in een lichte keuken tot in de kleinste details uitgedacht worden. Wanneer dit niet het geval is, kan een opstelling in een lichte keuken juist voor onrust zorgen. En onrust en lichte kleuren, gaan niet goed samen.

Een donkere vloer combineren met een lichte keuken

Een donkere vloer is vaak goed te combineren met een lichte keuken. Een lichte keuken combineren met een donkere vloer zorgt voor contrast. Contrast draagt eraan bij dat een lichte keuken wat meer ‘pit’ uitstraalt.

Kies bijvoorbeeld voor een donkere houten vloer. Houtkleuren hebben van nature een warme uitstraling. Let er namelijk wel op dat het geheel een warm bad vormt.

Ga niet voor te extreem, dus liever geen zwarte vloer combineren met een lichte keuken.

Combineer een lichte keuken met een donkere vloer
Messing accenten in een lichte keuken

Contrast in een lichte keuken; wel of niet verstandig?

Contrast toevoegen in een lichte keuken is een goed idee. Contrast geeft, net als de donkere vloer in een lichte keuken, meer pit aan een lichte keuken. Pas wel op dat het contrast niet te hard is.

Gebruik liever geen contrast door zwart en wit met elkaar te combineren. Kies eerder voor beige in combinatie met notenhout.

Ga liever niet voor een zwarte of RVS spoelbak, maar kies voor een prachtige messing variant.

Op zoek naar een prachtige, lichte keuken?

Op zoek naar inspiratie voor een prachtige, lichte en trendy keuken? Kom langs in onze uitgebreide keukenshowroom in Barneveld. We denken graag mee over verschillende keukenopstellingen, keukenkleuren en materialen. Zoals eerder benoemd zijn de mogelijkheden voor een lichte keuken groot.

Laat u daarom inspireren en ontdek de warmte die een lichte keuken uitstraalt. Beleef de warmte van greige, beige, crème en taupe keukens bij Van Ginkel Keukens.