Skip to main content

Zwart, beige, taupe, of toch groen? De mogelijkheden voor verschillende keuken kleuren zijn groot. Een weloverwogen keuze maken voor een bepaalde kleur keuken is dan ook niet makkelijk. Voor welke kleur iemand kiest, hangt af van persoonlijke smaak. Ook spelen trends en tijdloosheid een belangrijke rol. In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van diverse kleuren voor keukens. Ook gaan we verder in op tijdloze kleuren en kleurentrends.

Voorbeelden van trendkleuren voor keukens

De laatste jaren domineerde de zwarte keuken. Keukeneigenaren die op zoek gingen naar een nieuwe keuken, kozen massaal voor zwart. Contrast was de laatste jaren volop aanwezig in veel nieuwe keukens. Donkere kleuren en luxe materialen voerden de boventoon. Deze ‘zwarte trend’ is langzaamaan aan het veranderen. Lichte, natuurlijke kleuren maken een opmars. Kleuren zijn minder uitgesproken en contrasten vallen zichtbaar weg.

Minder mensen kiezen met volle overtuiging voor een zwarte keuken en zoeken langer door naar een kleur die past in de huidige trends. Of een zwarte keuken nu uit de mode is? Absoluut niet! Een zwarte keuken is nog altijd in trek. Zwart is en blijft stijlvol. Trend of niet: de vraag naar een zwarte keuken is nog altijd groot.

Moderne lichte keuken barneveld 5

Natuurlijke kleurtinten in een keuken

Kiezen voor een bepaalde kleur keuken valt vaak samen met trends. Mensen gaan nou eenmaal graag mee met wat hip en happening is. Dat is op het gebied van keukens soms lastig. Een kleurtrend in keukenland blijft ongeveer vijf jaar populair. En van een nieuwe keuken wil iedereen veel langer dan vijf jaar genieten.

Na zo’n trendperiode zien we een verandering optreden in wat keukeneigenaren mooi vinden en wat hen aanspreekt. De afgelopen vijf jaar was dat absoluut de zwarte keuken. De nieuwe trends op het gebied van kleuren voor keukens zijn beige, taupe en noten. Contrast is in deze nieuwe trend minder aanwezig. Keukens in de huidige trend zijn daardoor minder uitgesproken en hebben een meer ‘natuurlijke’ uitstraling.

Scandinavische invloeden hebben hier iets mee te maken. Mensen zoeken op een andere manier naar warmte. Waar voorheen hotel chique de ultieme trendstijl was, zien we langzaamaan dat mensen de warmte niet zoeken in donkere kleuren. Die warmte vinden zij vaker in natuurlijke materialen, vormen en kleuren. Beige en houttinten winnen het vaker van zwart en donkerbruin. De Japandi-stijl stijgt op de populariteitsladder.

Greeploze woonkeuken japandi stijl barneveld leusden 5
Massief houten keuken eiken 10

Minder uitgesproken kleur in een keuken

Bij natuurlijke kleuren denkt men vaak aan kleuren die letterlijk terug te zien zijn in de natuur. Of uitgesproken kleuren dan helemaal niet in de nieuwe trend passen? Absoluut niet! Groentinten en blauwtinten zien we steeds vaker. Prachtig mosgroen en diepblauw zijn kleuren die zeer goed matchen in de huidige keukentrend. Het grote voordeel van een groene keuken, is dat groen ontzettend goed past binnen iedere interieurstijl. De kleur is van nature warm en biedt veel combinatiemogelijkheden.

Blauw is misschien niet de eerste kleur waar men aan denkt bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Toch zijn blauwtinten prachtig om mee te combineren. Deze natuurlijke kleur is geweldig om als accent toe te voegen in een keuken. Bepaalde blauwtinten sluiten goed aan op diverse lichte houttinten. Vooral in keukens met een Scandinavische stijl zien we veel blauwtinten terug. Donkerblauw past ontzettend goed bij wit en ook betonlook en roestvrijstaal sluiten mooi aan op blauw.

Strakker, minder kleurcontrast en weinig poespas

Organische vormen zijn populair in de huidige interieurtrends. Bij Van Ginkel Keukens zien wij daarentegen dat steeds meer mensen kiezen voor een strakke Fenix keuken. Fenix is een prachtig, praktisch en tijdloos materiaal voor een keuken. Het is sterk en strak en toch mat en zijdezacht. Daarnaast is Fenix ook nog eens niet vatbaar voor vetvlekken. Fenix geeft iedere keuken een strakke en luxe uitstraling. Een prachtig materiaal dat goed aansluit op de huidige keukentrends.

Vooral donkerblauwe en grijsgroene Fenix keukens zijn populair. In de huidige keukentrend is het keukenblad licht van kleur. Regelmatig wordt binnen de nieuwe keukentrend gekozen voor licht marmer met een opvallende gekleurde ader, zoals blauw of koper. In de huidige keukentrend zien we minder opvallende kleuren. Kleuren zijn in deze trend goed op elkaar afgestemd. Contrasten vallen steeds meer weg. Uitgesproken kleuren, zoals glimmend goud, zien we minder vaak terug. Matgoud, geborsteld goud en geborsteld koper komen we wel veel tegen in keukens met een natuurlijke uitstraling.

fenix keuken marmer van ginkel keukens 2

Warme rustige kleuren voor een zen-effect

Warme kleuren, zoals aardetinten en taupe worden steeds vaker gekozen voor een keuken. Ook beige, zijde-creme, noten, wit en verschillende houttinten zijn populair. Waar mensen vooral naar op zoek zijn is een interieur dat rust uitstraalt. Dat geldt zeker ook bij de aanschaf van een nieuwe keuken. De kleuren zijn gangbaar, redelijk licht en hebben een warme ondertoon. Beige ondertonen en hout zijn dan ook zeer populaire kleuren om terug te laten komen in keukens.

Waar we voorheen donkere meubels, wanden en ook keukens zagen, zien we in de huidige trend dat alles lichter kleurt. We zien dat mensen op zoek zijn naar een zen-momentje als ze thuiskomen. Dat ontspannen en rustige gevoel bereiken veel mensen voor zichzelf door voor een warme en toch lichte keuken te kiezen.

Robuuste eikenhouten keuken 5

Wel of niet verstandig om voor een uitgesproken kleur keuken te kiezen?

Is het nu wel of niet verstandig om voor een uitgesproken kleur keuken te kiezen? Volgens ons niet altijd. Uiteraard luisteren wij naar de wensen van onze klanten, wanneer zij kiezen voor een aparte of zeer uitgesproken kleur. Wel is het raadzaam om te bedenken dat een keukentrend tussen de drie en de vijf jaar populair is. Na die tijd maakt de trend weer plaats voor een nieuwe trend. Dat betekent niet dat bepaalde kleuren na vijf jaar al uit de mode zijn. Sommige kleuren zijn zeer geschikt om toe te passen in een tijdloze keuken.

Wanneer een knalkleur of zeer aparte kleur de wens is voor een keuken, raden wij vaak aan om met deze kleur vooral te verwerken in accenten. Houd de basis vooral rustig en tijdloos. Kies bijvoorbeeld voor felgekleurde tegels, of een apart geschilderde achterwand. Op deze manier raakt een keuken minder snel verveeld en blijft hij langer modern en tijdloos.

Landelijke keuken in pasteltint barneveld 1

Combinaties van verschillende kleuren in een keuken

Verschillende kleuren en materialen terug laten komen in een keuken past wel helemaal in de trend van nu. We zien dat kastenwanden worden uitgevoerd in een andere kleur hout dan bijvoorbeeld het keukeneiland. Of die kleuren ver uit elkaar liggen, of juist meer op elkaar afgestemd zijn, is afhankelijk van persoonlijke smaak. De combinatiemogelijkheden zijn groot. Een kleurencombinatie zorgt voor een prachtig, speels en toch luxe geheel.

Prachtige moderne leefkeuken in Veenendaal 10

Welke kleuren sluiten aan op de verschillende keukenstijlen?

Sommige kleuren passen beter bij een bepaalde keukenstijl dan andere kleuren. Blauw en lichte houttinten passen goed in een Scandinavische keuken. Voor een Japandi-stijl keuken zijn zijde, creme, magnoliahout, naturel-eiken en notenhout zeer geschikte kleuren. Bij een moderne keuken passen zwart, wit, grijs, groen, blauw en antraciet heel goed.

Ook zien we in moderne keukens veel combinaties tussen zwart en wit en tussen wit en antraciet en grijs. In landelijke keukens zien we mos-kleuren, verschillende kleuren groen en verschillende houtsoorten. Zowel lichte houttinten als donkere tinten houttinten zijn mooi in een landelijke keuken.

Zelf inspiratie opdoen voor een specifieke keuken of keuken kleur? Kom langs in onze keukenshowroom in Barneveld en ontdek wat er allemaal mogelijk is op het gebied van kleuren, materialen, opstellingen en keukenapparatuur.

greeploze keuken antraciet barneveld van ginkel keukens 22 1

Op zoek naar een hotel chique keuken?

Kom langs in onze keukenshowroom in Barneveld. En ontdek dat er veel mogelijkheden zijn voor een luxe, uitbundige of extraverte hotel chique keuken.