Skip to main content

Minimalistische keukens saai? Absoluut niet! Daar komt bij dat een minimalistische keuken op dit moment ontzettend trendy is. Lees snel verder om te ontdekken wat allemaal mogelijk is in kleuren, materialen en opstellingen in deze trendy keukenstijl.

Natuurlijk vertellen we ook wat de absolute do’s en don’ts zijn in een minimalistisch-keukenontwerp.

minimalistische keuken modern zonder poespas

Minimalistische keukens: modern zonder poespas

De naam ‘minimalistisch’ zegt het al een beetje: een minimalistische keuken is een keuken zonder poespas. Een keuken waar alles zo simpel mogelijk wordt gehouden.

Een minimalistische keuken is meestal een moderne keuken, waarin symmetrie heel belangrijk is. Het is een keukenstijl waar alle kleuren mogelijk zijn. Beige tinten, wit, zwart en antraciet passen uitstekend bij een minimalistische keuken. Vaak wordt in een minimalistische keuken gekozen voor een rustige kleurtint.

minimalistische keuken kleurgebruik

Kleurgebruik in een minimalistische keuken

In een minimalistische keuken ontbreken harde contrasten. Kleuren en materialen zijn goed op elkaar afgestemd. In deze hippe keukenstijl zien we veel ton-sur-ton kleurgebruik terug. Dat betekent dat dezelfde kleur in verschillende tinten wordt toegepast. In een minimalistische keukenstijl zien we dat kleuren vooral op elkaar aansluiten en als het ware naar elkaar toegroeien.

Toch komt het weleens voor dat een minimalistische witte keuken wordt voorzien van een zwart aanrechtblad. Contrast vermijden hoeft dus zeker niet, maar houd het wel rustig.

minimalistische keuken Greeploze kastenwanden en strakke keukenopstellingen

Greeploze kastenwanden en strakke keukenopstellingen

Als er één ding goed aansluit bij een minimalistische keuken dan is het symmetrie. In een minimalistische keuken zien we veel opstellingen met een keukeneiland. Ook een parallel opstelling, of een rechte opstelling sluiten prima aan bij een minimalistische keuken.

Het kan allemaal, mits de symmetrie gewaarborgd wordt. Kies in ieder geval niet voor verschillende hoogtes en vormen in kasten. Trek de minimalistische belijning zo goed mogelijk door.

Vaak wordt bij een minimalistische keuken gekozen voor een greeploze keuken. Wanneer er wel grepen aanwezig zijn, dan zijn ze strak en smal.

Miele heeft een serie keukenapparatuur die greeploos is en uitgevoerd is in een middengrijs-toon. Deze serie is zeer gewenst in een minimalistisch-keukenontwerp. Het minimalisme komt nog meer naar voren, wanneer de kasten in dezelfde middengrijs-toon zijn uitgevoerd.

minimalistische keuken vs Japandi.png

Minimalistisch VS Japandi

Iemand die op zoek is naar een minimalistische keuken, is meestal op zoek naar een moderne of strakke keuken. Een enkele keer ook naar een Japandi-stijl keuken. Toch zit er wel degelijk verschil tussen een Japandi keuken en een minimalistische keuken. In een Japandi keuken is ook weinig contrast aanwezig, maar vaak wel meer dan in een minimalistische keuken.

In dit type keuken heerst vooral veel rust. Het materiaalgebruik is vaak uitbundiger en wat robuuster dan in een minimalistische keuken. Het aanrechtblad van een Japandi keuken mag dik zijn. Bij een minimalistische keuken is het aanrechtblad altijd dun. Daarnaast is Japandi echt een trend. Deze trend is meer tijdgebonden dan een minimalistische keuken. Met andere woorden: een minimalistische keuken kan altijd.

Bij Japandi keukens zien we veel beige en wit in combinatie met hout. In een minimalistische keuken is het materiaal Fenix juist weer heel populair en wordt de keuken zoveel mogelijk uitgevoerd in dezelfde kleur.

Fenix is een prachtig materiaal voor een minimalistische keuken. Het uiterlijk van dit materiaal is extreem mat. Toch voelt het materiaal, door de manier waarop het met nanotechniek is vervaardigd, zijdezacht aan. Door deze speciale techniek blijven er nauwelijks vingerafdrukken achter op de keukenkasten en het keukenblad. Ideaal dus, in een minimalistische keuken waar één kleur wordt toegepast. 

minimalistische keuken Fenix keukenkasten en keukenbladen

Minimalisme met een warm sausje

Minimalistische keukens zijn in een oogopslag te herkennen aan de strakke, rommelvrije en enigszins monochrome uitstraling. Soms mist een zeer strakke en opgeruimde keuken een beetje een ziel.

Daarom ontwerpt Van Ginkel Keukens altijd met het specifieke ‘Van Ginkel sausje’. Zo denken we mee over een combinatie van kleuren. Spreken we ons advies uit over de keukenopstelling en prikkelen we de zintuigen van onze klanten door ze kleurstalen en materialen te laten zien, die uitstekend passen in een minimalistische keuken. 

Veel van onze klanten kiezen voor een minimalistische keuken, waarbij het keukeneiland in een andere kleurtint wordt uitgevoerd dan de kastenwand. Kleurencombinaties zijn namelijk ook uitstekend mogelijk in een minimalistische keuken, mits de rust in de uitstraling over het algemeen bewaard blijft.

minimalistische keuken Dunne bladen en strakke belijning

Dunne bladen, strakke belijning

Een ander uitgangspunt voor een minimalistische keuken is een dun aanrechtblad. Het past uitstekend om voor een marmeren blad te kiezen, mits het dus niet dik is. Houd ook hier de belijning strak. Kies bijvoorbeeld voor een dun blad dat doorloopt tot aan de grond.

Het grote voordeel van een minimalistische keuken is dat hij past in ieder woningtype. Veel moderne woningen worden voorzien van dit type keuken. Toch misstaat deze keukentrend ook niet in een oudere woning.

Liefhebbers van kunst en design kiezen vaak bewust voor een minimalistische keuken. Deze keukenstijl laat kunst en design in een woning vaak nog meer spreken. De focus ligt meer op het geheel: de manier waarop de keuken perfect aansluit op zijn omgeving.

minimalistische keuken zwart

Zwarte minimalistische keukens

In 2021 won Van Ginkel Keukens een prijs met een keuken die volledig is uitgevoerd in zwart. Inmiddels zien we een verschuiving in contrast: het contrast wordt langzamerhand wat soepeler en minder dramatisch.

Toch blijven zwarte, minimalistische keukens ongekend populair. Zwart is dus zeker mogelijk in een minimalistische keuken. Wat wellicht nog belangrijker is, is dat wij in alle minimalistische keukenontwerpen elk detail tactisch laten opvallen. Of dat nu gaat om het kleurgebruik, of om de symmetrische opstelling: we ontwerpen graag een droomkeuken naar ieders wens.

Op zoek naar een minimalistische keuken?

Kom langs in onze keukenshowroom in Barneveld. En ontdek dat er veel mogelijkheden zijn voor een moderne, symmetrische en minimalistische keuken.