Skip to main content

Ontzettend mooi, stijlvol, luxe, veel opbergruimte en ook nog eens veel schoonmaakgemak: kastenwanden in de keuken die doorlopen tot aan het plafond zijn populairder dan ooit tevoren. Is het juist wel of niet verstandig om te kiezen voor hoge keukenkasten? In dit artikel bespreken we de voor- en de nadelen van hoge kastenwanden in een nieuwe keuken.

Met maatwerk de hoogte in

Een kastenwand in de keuken die tot aan het plafond doorloopt heeft een luxe uitstraling, zorgt ervoor dat een ruimte optisch hoger lijkt en biedt daarnaast zeer veel opbergruimte. Vaak gaat het in dit geval om maatwerk. Dat betekent dat de keukenkasten op maat worden gemaakt, zodat ze precies passen in de keukenruimte. Heel fijn natuurlijk, maar maatwerk is ook vaak duurder. Een ‘goedkopere keuken’ is al snel te herkennen aan een standaard hoogtemaat in kasten. Vaak lopen deze kasten niet door tot het plafond, maar stoppen ze op een bepaalde ‘standaard’ hoogte.

Prachtige moderne leefkeuken in Veenendaal 10

Kastenwanden tot het plafond

Of het mogelijk is om een kastenwand te creëren, die tot aan het plafond doorloopt, is afhankelijk van de hoogte van het plafond in een woning. De meeste woningen hebben een plafond dat 2.60 meter hoog is. Veel jaren ‘20 en ‘30 woningen zijn voorzien van een hoger plafond en ook de plafonds van nieuwbouwwoningen hebben vaak afwijkende hoogtes. Een kastenwand die aansluit tot aan het plafond, wordt vrijwel altijd op maat gemaakt. Veel leveranciers van keukenmaterialen bedenken slimme oplossingen om kasten te verhogen.

Bij hogere plafonds adviseert Van Ginkel Keukens om een opzetkast toe te passen. Dat is letterlijk het plaatsen van een kast op een kast. Waardoor de kast op maat tot het plafond wordt geplaatst. Bij Van Ginkel Keukens geven wij regelmatig het advies om voor opzetkasten te kiezen. Dat betekent letterlijk dat we een kast op een kast plaatsen, waardoor de kast plafondhoogte bereikt.

Opvallende moderne witte keuken 1
Greeploze woonkeuken japandi stijl barneveld leusden 7

De voordelen van een hoge kastenwand in een keuken

Wie een nieuwe keuken gaat uitzoeken heeft te maken met allerlei factoren. Persoonlijke smaak en budget spelen hierin een belangrijke rol. Wie kiest voor een maatwerk keuken is over het algemeen meer geld kwijt dan iemand die kiest voor een keuken met een standaardafmeting.

Hoge kastenwanden hebben de prachtige eigenschap dat ze de hoogte, en daarmee ook de ruimte, in een keuken benadrukken. Hoge kastenwanden maken de ruimte optisch groter. Een hoge kastenwand is daarnaast ontzettend praktisch, omdat er een zee aan opbergruimte achter de kastdeuren schuilgaat. Inbouwapparatuur, zoals een stoomoven of combimagnetron worden prachtig weggewerkt in een hoge kastenwand. Losse apparaten en andere spullen op het aanrecht geven een keuken een rommelig gevoel. Door alle keukenspullen achter de strakke kastdeuren op te bergen, oogt de gehele keuken netter en ruimer.

Voordelen van een hoge kastenwand in de keuken:

 • Veel opbergruimte;
 • Luxe en strakke uitstraling;
 • Schoonmaakgemak wanneer de kasten strak op het plafond aansluiten;
 • De ruimte lijkt optisch groter;
 • Veel ruimte om ook apparatuur toe te passen in een hoge kastenwand;
 • Maatwerk en daardoor zeer vakkundig afgewerkt;
 • Bij elke kleur keuken toe te passen.

Trend en ontwikkeling in kastenwanden voor keukens

De laatste jaren zien wij bij Van Ginkel Keukens dat de vraag naar hoge kasten steeds groter wordt. Onze leveranciers spelen goed in op de groeiende vraag en ontwikkelen fanatiek mee. We zien dan ook dat leveranciers veel meer mogelijkheden realiseren. Ze ontwikkelen prachtige hoge keukenkasten. In zowel de hoogte als de indeling van deze prachtige kasten is steeds meer mogelijk.

Zo zijn er prachtige kastenwanden verkrijgbaar die van binnen bestaan uit twee of meerdere delen. Vanaf de buitenkant is dat niet zichtbaar, omdat de kastdeur uit één geheel bestaat. Ook leveranciers van keukenapparatuur spelen slim in op de vraag naar hoge kastenwanden. Zo wordt de apparatuur van onder andere Miele, Bosch en Siemens in uiterlijk steeds strakker en moderner. De kleuren van onder andere stoomovens, combi magnetrons en inbouw-koffiezetapparaten van deze merken worden prachtig afgestemd op de kleuren van de kastenwand.

fenix keuken marmer van ginkel keukens 2

De nadelen van een hoge kastenwand tot aan het plafond

Tot dusver bespraken we de voordelen van een hoge kastenwand. Dat zijn er behoorlijk veel. Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een kastenwand die reikt tot aan het plafond. Eerder spraken we al over budget. Een op maat gemaakte keuken is duurder dan een keuken met standaard afmetingen. Bij een kastenwand die tot het plafond reikt is het belangrijk om de deuren zeer nauwkeurig af te hangen en zeer nauwkeurig te monteren.

Bij een massief houten keuken is het overigens niet mogelijk om de kastenwanden te voorzien van een deur van de grond tot aan het plafond. Massief hout werkt namelijk altijd en de kans is groot dat de kastdeuren kromtrekken. Ook is het verstandig om erop te letten dat de deur niet over de grond schuurt. Een plint is in sommige gevallen zeer noodzakelijk.

Nadelen van een hoge kastenwand tot aan het plafond:

 • Oplossing nodig om hele hoge deuren niet over de grond te laten schuren;
 • Niet mogelijk met massief houten keukens;
 • Maatwerk, dus vaak een duurdere oplossing;
 • Hoge kastruimte is vaak heel hoog en lastig om zonder trapje bij te kunnen.
Robuuste eikenhouten keuken 5

Perfecte keukenopstelling in combinatie met een hoge kastenwand

Veel verschillende keukenopstellingen combineren prachtig met een hoge kastenwand. Van parallel opstelling tot opstelling met kookeiland: de hoge kastenwand is in iedere keuken een plaatje om te zien. Bij Van Ginkel Keukens werken we ook veel met hoge kastenwanden die we omkaderen. Ook zijn veel van onze keukens met een hoge kastenwand tot het plafond voorzien van een open nis. Dit geeft een robuustere keuken net wat meer lucht. Een prachtig effect in een strakke, hoge kastenwand.

Ook in de indeling van hoge kastenwanden is tegenwoordig veel mogelijk. Diverse systemen en indelingsvormen voor kasten zijn toepasbaar. Hoge apothekerskasten, voorraadkasten met meedraai-laden, praktische legplanken: iedere hoge kastenwand is volledig naar ieders wens in te delen.

fenix keuken marmer van ginkel keukens 2

Op zoek naar een keuken met een hoge kastenwand?

Ook op zoek naar een keuken met een hoge kastenwand of een kastenwand tot aan het plafond? Breng een bezoek aan onze ruime keukenshowroom in het midden van Nederland en ontdek alle mogelijkheden voor een (maatwerk) keuken met hoge kastenwand.