Skip to main content

Wabi Sabi is dé nieuwe woontrend, die in snel tempo overwaait van Japan naar Europa. Wabi Sabi is gebaseerd op een filosofische levensovertuiging, die niet alleen van toepassing is op iemands leven, maar zeker te integreren is in trendy interieurs en keukens.

In dit artikel leggen wij uit wat Wabi Sabi precies is en hoe we deze trendy interieurstijl toepassen in onze unieke keukenontwerpen.

Wabi Sabi: wat betekent dat?

De term klinkt indrukwekkend, maar wat is Wabi Sabi nu precies? Wabi Sabi is afkomstig uit Japan en is veel meer dan alleen een interieurstijl. Wabi Sabi is namelijk een Japanse filosofie, waarin eenvoud, vergankelijkheid en imperfectie worden nagestreefd. Met andere woorden: met Wabi Sabi is bescheiden, natuurlijk, minimalistisch en vooral asymmetrisch. Strakke vormen en lijnen, worden in deze woonstijl losgelaten. Er is meer ruimte voor natuurlijke, organische en een tikkeltje chaotische vormen.

De inspiratie voor Wabi Sabi komt rechtstreeks uit de natuur. Daarom zien we in Wabi Sabi interieuren veel organische vormen. Strak en netjes wordt overboord gegooid. De natuur doet letterlijk zijn werk, waardoor we onze Westerse mentaliteit soms een beetje aan de kant moeten zetten. De laatste jaren zagen we namelijk veel strakke vormen, waarin het minimalisme een belangrijk uitgangspunt was. Met Wabi Sabi mag alles een tikkeltje chaotischer en ongedwongen.

Wabi Sabi interieur met natuurlijke materialen

De natuur speelt dus de hoofdrol in een Wabi Sabi interieur. Natuurlijke materialen passen dan ook goed in deze trendy woonstijl. Robuust hout, beton, steen en riet, zijn materialen die goed toepasbaar zijn in een Wabi Sabi interieur. Ook in het materiaalgebruik laten we strak en netjes los, alles mag net wat losser; natuurlijke invloeden mogen ook in de materialen goed zichtbaar zijn. Combineer bijvoorbeeld ruw hout met beton en kies niet voor glad gestucte wanden, maar voor een grove, bakstenen wand.

Kom langs in onze showroom

Keuken inspiratie opdoen in onze uitgebreide showroom? Ontdek de mogelijkheden en bekijk onze beige keukens met eigen ogen. Voel de materialen en krijg persoonlijk advies van onze adviseurs.

Maak een afspraak
Voor keuken inspiratie kom langs in de van ginkel keukens showroom in barneveld

Wabi Sabi als keukenstijl

Wabi Sabi is dus een bijzondere combinatie van eenvoud en natuur. Een fantastische trend om toe te passen in een keuken. Wabi Sabi keukens stralen over het algemeen een rustig gevoel uit. Veel poespas is niet te vinden, omdat de stijl in zekere zin minimalistisch is. Toch is er een duidelijk verschil op te merken tussen een minimalistische keuken en een Wabi Sabi keuken. In het minimalisme draait het vooral om strakke lijnen, dunne bladen en symmetrie. Bij een Wabi Sabi keuken, mag het ‘extreem’ strakke juist meer worden losgelaten worden.

Greeploze kasten en lades, passen goed in een Wabi Sabi keuken. De materialen van de kasten zijn vaak natuurlijk, denk hierbij aan prachtige houtsoorten. Kasten en het aanrechtblad, sluiten in een Wabi Sabi keuken goed op elkaar aan. Toch is er ruimte voor diversiteit in materialen.

Een minimalistische Wabi Sabi keuken met houten latjes
Robuuste Wabi Sabi keuken van hout

Wabi Sabi staat ook voor imperfectie en onvolmaaktheid, twee begrippen die perfect gevormd worden door de natuur. De natuur is enerzijds verbonden door eenvoud, aan de andere kant is het proces van ouder worden onlosmakelijk verbonden aan de natuur. Daarom wordt er in een Wabi Sabi keuken gekozen voor materialen die dit ouderdomsproces laten zien. Krasjes, verkleuringen en andere imperfecties tonen namelijk het prachtige verouderingsproces van onze natuur. Materialen als steen, hout, leer en riet leven als het ware. Het prachtige verouderingsproces is in deze materialen goed zichtbaar.

Kleuren die aansluiten bij een Wabi Sabi keuken

Kies voor natuurlijke kleuren in een Wabi Sabi keuken. Met natuurlijke kleuren kunnen we veel kanten op. Denk aan beige, grijs, groen en veel verschillende tinten in crèmekleuren. Dit ruime kleurenpallet draagt bij aan de veelzijdigheid van Wabi Sabi keukens.

Keukenopstellingen voor een Wabi Sabi keuken

De mogelijkheden in keukenopstellingen voor Wabi Sabi keukens zijn net zo eindeloos als het kleurenpallet. In een Wabi Sabi keuken laten we symmetrie varen. Dikke wanden, robuuste kasten en het asymmetrisch plaatsen van bijvoorbeeld het keukenblad, of de kasten is zeker mogelijk. Het geheel mag robuuster en natuurlijker geplaatst worden. Deze combinatie draagt eraan bij dat een Wabi Sabi keuken een hele spannende uitstraling krijgt.

Ontdek uw Wabi Sabi droom keuken

Meer Wabi Sabi keukens ontdekken? Breng een bezoek aan onze keukenshowroom in Barneveld. We vertellen graag meer over deze natuurlijke keukentrend!