Skip to main content

Een duurzame keuken is tegenwoordig steeds belangrijker. Met de huidige koers van de klimaatverandering is dat ook niet vreemd, want we willen natuurlijk dat komende generaties nog net zo van de planeet kunnen genieten als wij dat doen. Wij vinden duurzaamheid erg belangrijk en zijn dan ook constant bezig om onze eigen duurzame keukens te verbeteren.

Graag adviseren wij u over het kiezen van een duurzame keuken als duurzaamheid voor u van belang is. Hiervoor hebben wij een aantal tips verzameld waarmee u duurzaamheid een rol kan laten spelen in het samenstellen van uw keuken.

Duurzame keuken maken
TIP 1:

Duurzame keukenapparaten uitzoeken

Bij het samenstellen van een duurzame keuken speelt het apparatuur de grootste rol. Doordat deze apparaten dagelijks gebruikt worden kunt u de meeste energie besparen door energiezuinige keukenapparatuur aan te schaffen.

De energiebron van apparatuur speelt ook een belangrijke rol in het samenstellen van een duurzame keuken. Gasovens en gaspitten zijn op de lange termijn een stuk minder duurzaam dan elektrische apparaten. Zeker als u ook uw eigen groene energie opwekt. 

Belangrijk is ook om te kijken naar hoeveel energie er verloren gaat. Een recirculerende afzuigkap zuivert bijvoorbeeld de opgezogen lucht en verspreidt die weer in huis. Zo gaat er geen warme lucht naar buiten en kan de centrale verwarming de temperatuur beter op peil houden.

Duurzame keukenapparatuur - Inspiratiecentrum | Van Ginkel Keukens

Energielabel keukenapparatuur

Hoe zuiniger hoe beter

De energiezuinigheid van apparaten wordt al een tijd aangeduid met labels. Recentelijk zijn de regels wel aangepast. Het zuinigste label wat tegenwoordig wordt gegeven aan keukenapparatuur is A. Apparatuur met dat label is het zuinigste in zijn klasse. Wel is belangrijk om te weten dat deze apparatuur niet per definitie de energiezuinigste keuze is. Een kleinere oven met label B of C kan bijvoorbeeld zuiniger zijn dan een grotere oven met label A. Als u een kleiner gezin heeft, maar wel graag gasten ontvangt die mee eten kunnen twee kleine ovens bijvoorbeeld energiezuiniger zijn dan één grotere oven.

Duurzame verlichting in keuken met hoekopstelling van ginkel keukens barneveld slider 1

Energiezuinige verlichting

Minder verbruik en een langere brandtijd

Uw keukeninrichting is niet compleet zonder de juiste verlichting. Vaak worden er inbouwspots in nieuwe keukens geplaatst. Inbouwspots zijn mooi weg te werken in de rest van het keukeninterieur en zijn daardoor een populaire keuze. Voor duurzame inbouwspots is de keuze van LED verlichting een slimme zet. LED verlichting is niet alleen energiezuiniger, het gaat ook nog eens langer mee dan de traditionele inbouwspots. Hierdoor kunt u langer van uw verlichting genieten zonder een lampje te vervangen.

Maatwerk keuken met de Ideale Keukenopstelling Van Ginkel Keukens 2
TIP 2:

Maatwerk keukens zijn duurzamer

Maatwerk keukens zijn niet alleen heel mooi, ze zijn doorgaans ook duurzamer dan op maat gemaakte basiskeukens. Bij de productie van maatwerk keukens treed namelijk minder verspilling op dan bij het vermaken van basiskeukens. Hierdoor wordt er duurzamer omgegaan met grondstoffen. Van Ginkel Keukens levert alleen maar maatwerk, zo proberen wij een keuken aan u te leveren die perfect voldoet aan uw wensen en tegelijkertijd ook zo weinig mogelijk grondstoffen verspild.

Duurzame Eiken houten keuken 32
TIP 3:

Keuken van duurzame materialen

Naast het beperken van materiaalverspilling is het ook belangrijk om grondstoffen te gebruiken die op een verantwoorde manier gewonnen zijn. Van Ginkel Keukens werkt daarom zo veel mogelijk met FSC® gecertificeerde materialen, waarmee we bijdragen aan het verantwoord beheren van bossen. Daarnaast werken we zoveel als mogelijk is met recyclebare verpakkingen om zo materiaalverspilling verder tegen te gaan.

Lokale productie keukens - Over van ginkel keukens
TIP 4:

Lokaal geproduceerde keukens zijn duurzamer

Voor een kleinere ecologische voetafdruk is het beperken van transport een belangrijk onderdeel. Wij hebben ervoor gekozen om onze keukens zo lokaal mogelijk te produceren. Van Ginkel keukens worden daarom allemaal geproduceerd in Nederland of Duitsland en zijn daardoor zo min mogelijk onderweg.

Maak afspraak Moderne Keukens Van Ginkel

Bent u op zoek naar een nieuwe keuken? Bij Van Ginkel Keukens hebben we u graag verder. Onze maatwerk keukens kunnen we helemaal naar uw wens vormgeven. Heeft u nog wat inspiratie of advies nodig? Ook dan staan we voor u klaar. Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom.