Skip to main content

Het aanrechtblad is een belangrijk onderdeel van iedere keuken. We gebruiken ons aanrechtblad talloze keren per dag, wat maakt dat de pragmatische functies erg belangrijk zijn. Denk hierbij aan de hitte-, vlek- en krasbestendigheid. Aanrechtbladen zijn ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de uitstraling van de keuken. Zo heeft een marmeren aanrechtblad een chique uitstraling, terwijl een houten aanrechtblad vaak bijdraagt aan een landelijke sfeer.

In dit artikel geven we u meer informatie over de verschillende materialen van aanrechtbladen. De eigenschappen, voor- en nadelen komen aan bod.

Over het aanrechtblad

Een aanrechtblad is vrijwel het eerste wat opvalt als we een keuken binnen lopen. Als we kijken naar hoe groot het oppervlak van een aanrechtblad vaak is, is dat niet zo gek… Als we ons dan ook nog bedenken dat het aanrechtblad het meest gebruikte onderdeel is van een keuken, dan is het de hoogste tijd om de verschillende aanrechtbladen in de spotlight te zetten.

Bij de keuze voor een aanrechtblad is het belangrijk om zowel de esthetische als de pragmatische functies mee te nemen. Gelukkig zijn er veel verschillende aanrechtblad materialen beschikbaar, allemaal met een eigen uitstraling en met eigen (praktische) kenmerken.

Aanrechtblad materialen

Een aanrechtblad kan worden gemaakt van veel verschillende materiaalsoorten. De materiaalsoorten die we leveren zijn allemaal geschikt voor het keukenblad, maar hebben wel allemaal eigen specifieke kenmerken. Afhankelijk van hoe u uw keuken gebruikt en op basis van wat u belangrijk vindt kunt u uw keuze maken. 

Voor veel mensen is het allereerst belangrijk dat het aanrechtblad materiaal past bij de keuken en bij de hele interieurstijl. Zo zien we granieten aanrechtbladen vaak terug bij de landelijke interieurstijl, terwijl een rvs aanrechtblad in een moderne inrichting prachtig tot zijn recht kan komen.

Aanrechtbladen Composiet Werkblad Van Ginkel Keukens

Composieten aanrechtblad

We trappen dit artikel af met het aanrechtblad van composiet. Dit materiaalsoort bestaat uit vier elementen; graniet, kleurstoffen, kunsthars en kwartsiet. Deze elementen worden samengeperst en afgewerkt. Deze afwerking kan op drie manieren worden gedaan; het kan worden gepolijst, gezoet of gebrand. Een gepolijst aanrechtblad is eenvoudig schoon te maken en past goed bij een hoogglans keuken. Een gezoet aanrechtblad is ruwer, een gebrand aanrechtblad heeft een heel natuurlijk effect. De gezoete en gebrande variant zijn moeilijker te reinigen.

Uitstraling composiet

Composiet is een materiaal wat is samengesteld uit diverse materialen, maar wat oogt als een natuurproduct. Het materiaal heeft een luxe uitstraling en is door het productieproces en door de samenstelling van materialen, verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en designs.

Eigenschappen composiet

Een aanrechtblad van composiet is oersterk en zeer kras- en slijtbestendig. Het is wel goed om te weten dat een composiet aanrechtblad hittegevoelig is. Dat houdt in dat er verkleuringen kunnen optreden als er een hete pan op het aanrecht wordt geplaatst. In vergelijking met andere materialen is het risico op verkleuring bij composiet, door bijvoorbeeld het morsen van rode wijn, groter dan bij andere materialen.

Composiet is onderhoudsvriendelijk, sterk, slijt- en stootvast, krasbestendig en waterdicht.

Aanrechtbladen Houten Werkblad Van Ginkel Keukens

Houten aanrechtblad

Voor een natuurlijke, warme uitstraling van een keuken wordt vaak gebruik gemaakt van een houten werkblad. Hout heeft een tijdloze en sfeervolle uitstraling. Doordat al het hout uniek is, is ook ieder aanrechtblad van hout uniek.

Uitstraling houten aanrechtblad

Hout heeft een natuurlijke, zachte en warme uitstraling. Hout wordt ook gezien als tijdloos en karakteristiek materiaal wat in vrijwel iedere interieurstijl kan worden verweven. Houten aanrechtbladen worden volledig op maat gemaakt, waardoor u zelf veel invloed heeft op de uitstraling.

Bij aanrechtbladen wordt vaak gekozen voor eik-, teak- of notenhout.

Eigenschappen houten aanrechtblad

Er zijn veel verschillende soorten hout beschikbaar om te gebruiken voor het aanrechtblad. Ieder houtsoort kan net andere eigenschappen en kenmerken hebben. Over het algemeen kan als stelregel worden gebruikt; des te harder het hout is, des te krasbestendiger het aanrechtblad. 

Een aanrechtblad van hout is in tegenstelling tot diverse andere materialen gevoeliger voor krassen en deuken. Een houten blad kan ook veel onderhoud vereisen om vlekken en verkleuringen te voorkomen. Het regelmatig behandelen van het hout zorgt dat het materiaal verzadigd blijft en dat vlekken minder snel intrekken.

kunststof aanrechtblad van ginkel keukens barneveld

Kunststof aanrechtblad

Met een kunststof aanrechtblad, ook wel een multiplex aanrechtblad genoemd, kunt u veel kanten op. Dit type aanrechtblad bestaat uit een onderlaag die is afgewerkt met een kunststof laag. 

Uitstraling kunststof

Het voordeel van een kunststof aanrechtblad is dat dit materiaal verkrijgbaar is in veel maten, kleuren en designs. Het aanrechtblad is helemaal  naar eigen smaak en wens te realiseren.

Eigenschappen kunststof

Een kunststof aanrechtblad is gemakkelijk te onderhouden en slijtvast. Het materiaal is relatief voordelig en praktisch in gebruik. Kunststof is niet hittebestendig, kunststof kan gevoelig zijn voor zware voorwerpen. 

graniet aanrechtblad van ginkel keukens barneveld

Granieten aanrechtblad

Graniet is voor 100% een natuurlijk materiaalsoort. Ieder graniet aanrechtblad is dan ook 100% uniek, niet alleen in kleur maar ook in structuur. 

Uitstraling graniet

Graniet is een materiaalsoort waar we niet op uitgekeken raken. Het geeft keukens een exclusieve, luxueuze uitstraling. Ieder aanrechtblad van graniet is uniek in kleur en structuur. Dat komt omdat graniet bestaat uit mineralen. Deze mineralen komen op natuurlijke wijze tot stand en deze bepalen de kleur van het werkblad.

De natuurlijke oorsprong van het materiaal geven een granieten aanrechtblad een robuust randje.

Eigenschappen graniet

Graniet kent een jarenlang uithardingsproces. Dit maakt dat het materiaal keihard is. Het maakt het materiaal ook kras-, hitte-  en zuurbestendig. Het materiaal is uiterst duurzaam en gaat jarenlang mee in de keuken.

Let bij een graniet aanrechtblad wel op het volgende; graniet is licht poreus wat zorgt dat vocht vrij snel het aanrechtblad kan indringen. Een aanrechtblad van graniet heeft regelmatig onderhoud nodig.

Aanrechtbladen Keramiek Werkblad Van Ginkel Keukens

Keramiek aanrechtblad

Keramiek wordt gemaakt van porselein, klei, kleurstoffen en keramische bindmiddelen. Onder hoge druk wordt het materiaal gebakken en geperst, dit resulteert in een bijzonder sterk materiaalsoort. Met alle praktische eigenschappen zijn keramische aanrechtbladen erg populair.

Uitstraling keramiek

Het sterke keramiek kan als aanrechtblad worden vervaardigd in vele kleuren en maten. Deze keuzemogelijkheden zorgen dat het keramische aanrechtblad bij iedere stijl keuken kan passen. Over het algemeen heeft keramiek een hele stijlvolle, tikje stoere uitstraling. 

Eigenschappen keramiek

Een aanrechtblad van keramiek kent veel praktisch gemak. Het materiaal is hittebestendig, waardoor u een hete pan of ovenschaal zo op het aanrecht kunt plaatsen, krasbestendig, onderhoudsvriendelijk en 100% kleurvast.

Aanrechtbladen Marmeren Werkblad Van Ginkel Keukens

Marmeren aanrechtblad

Marmer staat alom bekend als luxe materiaalsoort. Dat geldt ook voor het marmeren aanrechtblad. Het materiaal straalt van luxe en geeft iedere keuken een unieke uitstraling. Ieder stukje marmer heeft eigen unieke aderpatronen wat een keuken een exceptioneel effect geeft. 

Uitstraling Marmer

Marmer is een uniek steensoort met een prachtige chique uitstraling. Een marmeren aanrechtblad is verkrijgbaar in diverse kleuren, waarbij  zwarte, bruine en witte tinten het meest gangbaar zijn. Het marmer krijgt naar verloop van tijd een doorleeft karakter.

Marmer kan op verschillende manieren worden afgewerkt, waardoor het perfecte, exclusieve plaatje kan worden gerealiseerd. Het past uitstekend bij zowel een klassieke als een moderne keuken.

Eigenschappen Marmer

Marmer is ontzettend slijtvast, waardoor het materiaal levenslang mee gaat. Marmer is relatief goed bestand tegen de hitte, maar licht gevoelig voor vlekken. Het is een zeer hard steensoort, wat het materiaal erg krasvast maakt.

Aanrechtbladen Rvs Werkblad Van Ginkel Keukens

RVS aanrechtblad

Het RVS aanrechtblad lijkt gemaakt voor de stoere en moderne keukens. Door de duurzaamheid, de hygiëne en de hittebestendigheid is RVS een materiaalsoort wat we met name in de professionele keuken terugzien, maar ook in de particuliere keuken kan RVS een prima aanrechtblad keuze zijn!

Uitstraling RVS

Een RVS aanrechtblad kan in verschillende designs worden geleverd. We kennen onder andere het aanrechtblad van geborsteld RVS en het aanrechtblad van warmgewalst RVS. Met name in de structuur van het materiaal kan gevarieerd worden.

RVS aanrechtbladen voegen een industriële en stoere sfeer toe aan de keuken.

Eigenschappen RVS

We noemden het al even; RVS is duurzaam, hygiënisch en hittebestendig. Daarbij komt nog dat het materiaal waterdicht is en dat was- en spoelbakken naadloos kunnen worden geïntegreerd.

In vergelijking met aanrechtbladen van andere materiaalsoorten is RVS relatief krasgevoelig.

Aanrechtbladen Betonnen Werkblad Van Ginkel Keukens

Betonnen aanrechtblad

Ongetwijfeld kent u ook het betonnen aanrechtblad. Het is een variant die in meerdere stijlen keukens heerlijk kan uitkomen. 

Uitstraling Beton

Beton kennen we als een robuust materiaalsoort. Het gebruiken van een betonnen aanrechtblad geeft een keuken dan ook een robuuste, massieve uitstraling. Het beton kan worden geleverd in allerlei grijstinten.

Betonnen aanrechtbladen zien we veel terug in landelijke, robuuste keukens en industriële keukens.

Eigenschappen Beton

Beton is sterk, krasbestendig, hittebestendig en onderhoudsvriendelijk. Bij de productie van betonnen aanrechtbladen wordt gebruik gemaakt van een mal waarin het blad wordt gegoten. Dit zorgt dat dit type aanrechtblad volledig op maat te maken is. 

werkladen fenix aanrechtblad van ginkel keukens barneveld

Fenix aanrechtblad

Fenix is een relatief nieuw materiaalsoort in de keukenbranche. Het materiaal is innovatief en biedt talloze mogelijkheden voor een praktische keuken. Hier kunt u meer lezen over de fenix keuken. 

Het fenix materiaal kan ook uitstekend worden gebruikt voor het aanrechtblad.

Uitstraling Fenix

Mat, stijlvol en massief; dat omschrijft het fenix aanrechtblad. Een fenix aanrechtblad ziet er strak uit en voelt dankzij de nanotech-coating zijdezacht aan. Het meest kenmerkende aan deze karakteristieke aanrechtbladen is de matte uitstraling.

Het fenix materiaal is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren die variëren van licht tot donker.

Eigenschappen Fenix

Door de unieke toplaag van het materiaal blijven er geen vingerafdrukken achter op het aanrechtblad. Het materiaal heeft een zelfherstellend vermogen, waardoor eventuele kleine krasjes zichzelf herstellen na het reinigen.

Een fenix aanrechtblad is daarnaast ook hygiënisch, niet statisch, vorm- en hittevast, stoot- en schuurvast en gemakkelijk te reinigen.

werkladen dekton aanrechtblad van ginkel keukens barneveld

Dekton aanrechtblad

Op zoek naar een aanrechtblad met een zeer moderne look? Dan is het Dekton aanrechtblad een interessante mogelijkheid. Dekton is een industrieel steensoort en is een combinatie tussen wetenschap en technologie. Het bijzonder harde Dekton materiaal is een mengsel van porselein, glas en kwarts. 

Uitstraling Dekton

Dekton aanrechtbladen hebben een zeer natuurlijke uitstraling. Dekton is ijzersterk en biedt een zeer goede slijtvastheid, waardoor het aanrechtblad zeer lang meegaat. Het materiaal komt in diverse prachtige kleurstellingen en is met het blote ook lastig / niet te onderscheiden van natuursteen. 

Eigenschappen Dekton

Dekton is een populair materiaal voor aanrechtbladen dankzij verschillende eigenschappen. Zo is het materiaal zeer krasbestendig, slijtvast, vlekbestendig en kleurvast. Daarnaast is het materiaal ook hittebestendig, waardoor u zonder problemen een hete pan op het blad kunt plaatsen. 

Maatwerk keukens en aanrechtbladen

Van Ginkel Keukens is al ruim 60 jaar expert op het gebied van hoogstaande keukens. In iedere keuken van Van Ginkel staat buitengewoon vakmanschap centraal. Iedere keuken en ieder aanrechtblad is op maat afgestemd op de wensen van de klant.

Onze expertise zorgt dat we rekening houden met alles wat komt kijken bij uw droomkeuken. We denken samen na over de optimale hoogte van het aanrechtblad, de passende dikte van het blad en het kleurgebruik. 

Een maatwerk keuken zorgt dat deze perfect afgestemd kan zijn op de gebruiker(s), op de woning en op de beschikbare ruimte. Daarnaast kunt u in een aanrechtblad op maat al uw creativiteit en wensen kwijt.

Afspraak maken