Skip to main content

In de huidige tijd, is het helemaal niet meer vanzelfsprekend om een keuken op een aangewezen plek in een woning te plaatsen. Een keuken wordt steeds meer een leefruimte. Een ruimte om in te ontspannen, om samen te komen en te genieten met familie en vrienden. Lees in dit artikel wat wel en niet verstandig is, met betrekking tot het betrekken van een keuken bij een woonkamer. 

Steeds vaker zien we dat een keuken in het hart van een woning wordt geplaatst. De mogelijkheden zijn mede dankzij nieuwe afzuigtechnieken veel groter geworden. Een storende afzuigkap is niet meer nodig. En zelfs etensluchten worden dankzij deze technologieën niet meer verspreid door een openruimte. Reden voor veel mensen om goed na te denken over de plek en ruimte in huis, voordat zij een nieuwe keuken aanschaffen.

woonkamer keuken vanginkelkeukens 02

Waar vroeger de keuken stond, staat nu de eettafel

Een standaard afgesloten ruimte met keukenblok, is dus al lang niet meer van deze tijd. De ruimte waar vroeger de keuken stond, maakt in veel gevallen plaats voor een ruime eettafel. Een nieuwe keuken zien we veel vaker terug in het hart van een woning. De eettafel betrekken in de keuken, of een eettafel tegen een kookeiland plaatsen, is wel helemaal van deze tijd. Het gaat er in de huidige keukentrends vooral om dat de keuken gezien mag worden. De keuken is belangrijker dan ooit! Hij wordt betrokken in de woonsfeer en koken met elkaar is helemaal van nu.

woonkamer keuken vanginkelkeukens 01
woonkamer keuken vanginkelkeukens 05

Een keuken betrekken bij een woonkamer

Niet voor iedereen is het makkelijk om te visualiseren hoe een keuken betrokken wordt bij een woonkamer. Vaak is de ruimte voor veel mensen leidend. Bij een bestaande woning, kijken we graag mee naar de mogelijkheden om een keuken meer te betrekken bij een woonkamer. Soms is het bijvoorbeeld om een deel van een muur te verwijderen, waardoor er toch een combinatie tussen een woonkamer en een keuken ontstaat.

Of de mogelijkheden met een gesloten keuken dan van de baan zijn? Zeker niet! Het is bijvoorbeeld een uitstekende optie om in een gesloten keuken een zitgedeelte te realiseren, doormiddel van een bar of een doorlopend aanrechtblad.

Een keuken in het hart van de woning

In de ideale situatie, plaatsen we een keuken het liefst in het hart van een woning. Daardoor ontstaat er contact tussen de keuken, de eettafel en de zithoek. En dat blijkt ideaal voor veel keukeneigenaren. Vooral door het contact dat er is, met gasten of familie, tijdens en na het koken. Op die manier wordt de keuken meer betrokken in het dagelijks leven. En is iedere maaltijd gezelliger, rustiger en luchtiger.

woonkamer keuken vanginkelkeukens 06

Een kleine woonkamer voorzien van een keuken

Een prachtige keukentrend voor een kleine ruimte, waarin geleefd, gegeten en gekookt wordt, is het combineren van de eettafel met de keuken. In de huidige keukentrends zien we veel eettafels terug, die worden vastgemaakt, of een verbinding maken met de keuken. Letterlijk creëren we met deze optie meer ruimte en we dienen twee doelen: een eettafel en een keuken inéén.

woonkamer keuken vanginkelkeukens 03

De voordelen van een open keuken

Het allergrootste voordeel van een open keuken, is het contact met de rest van de familie, vrienden of gasten tijdens het koken. Wanneer de keuken in een aparte ruimte is gesitueerd, wordt het contact verbroken. Er is geen gesprek en geen interactie. Niet prettig voor diegene die zich uitslooft om een waanzinnige maaltijd te serveren. Samen koken geeft daarnaast een extra dimensie. Het zorgt voor gezelligheid en sfeer. Een open keuken is daardoor meer dan een ruimte om in te koken: het is de plek in huis waar men samen geniet.

Een keuken betrekken bij een woonkamer heeft dus meerdere voordelen. Koken wordt leuker en het gesprek blijft gaande.

woonkamer keuken vanginkelkeukens 04

De ultieme droom: een keuken midden in een woonkamer

Steeds vaker krijgen wij bij Van Ginkel Keukens de vraag om een keukenontwerp te maken van een keuken die zich midden in de woonkamer bevindt. Eigenlijk zijn wij heel trots op deze vraag. Het betekent namelijk dat een keuken meer gezien mag worden en veel vaker onderdeel wordt van een gezin of huishouden en daar zijn wij ontzettend trots op!

Ook op zoek naar een bijzondere keuken? Kom langs in onze keukenshowroom in Barneveld. We vertellen graag meer over de mogelijkheden om een keuken bij een woonkamer te betrekken.

Op zoek naar een nieuwe keuken?

Kom langs in onze keukenshowroom in Barneveld en ontdek de vele mogelijkheden.